• ΤΟ ΝΗΣΙ – ΚΑΙ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟ

  • ΤΑ ΧΟΧΛΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΗ Είναι η κοντινότερη παραλία στο ξενοδοχείο. Μόλις 300 μέτρα μακριά. Έχει βότσαλα και διάφανα νερά. Κοντά στον Καραβοστάση, -το ήρεμο και χαριτωμένο λιμάνι του νησιού που έχει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί παραδοσιακό οικισμό-, υπάρχουν τρεις ακόμη ενδιαφέρουσες παραλίες: το Πουντάκι, η Βιτσέντζου και το Λατινάκι.

  • TO ΚΑΤΕΡΓΟ Όλοι συμφωνούν ότι είναι η ομορφότερη παραλία του νησιού. Έχει βότσαλα με άμμο και κρυστάλλινα νερά. Φτάνει κανείς εκεί μόνο με καΐκι που αναχωρεί κάθε μία ώρα από τον Καραβοστάση. Ωστόσο, για όσους αγαπούν την πεζοπορία στη φύση, υπάρχει και μονοπάτι που οδηγεί ως εκεί. Στο Κάτεργο δεν υπάρχει ούτε καντίνα, ούτε beach bar, αλλά ούτε και φυσική σκιά και γι’ αυτό καλύτερα θα ήταν να προβλέψει κάποιος να έχει μαζί του τα απαραίτητα.

  • H AΓΚΑΛΗ Είναι μια σχετικά μικρή παραλία με άμμο, που βρίσκεται στο δρόμο από την Χώρα προς την Άνω Μεριά. Διαθέτει μερικές ταβέρνες και καφέ και είναι αρκετά πολυσύχναστη τον Αύγουστο. Από την Αγκάλη μπορεί κάποιος ακολουθώντας το σχετικό μονοπάτι να επισκεφθεί τις παραλίες Γαλίφο και Φηρά που απέχουν μόλις δέκα λεπτά με τα πόδια. Ή, μπορεί να πάρει τα καραβάκια που ξεκινούν από την Αγκάλη για τις παραλίες Αγ. Νικόλαος και Λιβαδάκι, καθώς και για τον μικρό κολπίσκο Αμπέλι, που έχει βότσαλα και πέτρες, αλλά επίσης πολύ όμορφα νερά και είναι συνήθως προστατευμένος από τους ανέμους.

  • ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Είναι μια μεγάλη παραλία, κόντρα στους καλοκαιρινούς ανέμους. Ωστόσο, πολύς κόσμος την προτιμά για τα υπέροχα νερά της, για το ότι φτάνει κανείς εκεί με αυτοκίνητο (από χωματόδρομο), αλλά και για το ότι βρίσκεται σε μια πραγματικά ακατοίκητη περιοχή.

  • TΑ ΒΟΡΕΙΝΑ Είναι μάλλον η πιο ερημική παραλία του νησιού. Ωστόσο, είναι και πολύ όμορφη, παρά το ότι δεν έχει καμία σκιά, ούτε κάποια υποδομή για διευκόλυνση των τουριστών. Όσοι αγαπούν τα Βορεινά χαίρονται συνήθως και την πεζοπορία στα μονοπάτια για να φτάσουν μέχρι εκεί.

  • H XΡΥΣΟΣΠΗΛΙΑ Είναι ένα εντυπωσιακό φυσικό μνημείο – ένα σπήλαιο, σε ύψος 30 περίπου μέτρων πάνω από τη θάλασσα και αρκετά δυσπρόσιτο (η πρόσβαση γίνεται μόνο με καραβάκι). Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν σταλακτικοί σχηματισμοί, αλλά και δεξαμενές που κατασκευάστηκαν κατά την ρωμαϊκή περίοδο, όπως και άλλα αρχαιολογικά τεκμήρια παλαιότερα και μεταγενέστερα αυτών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στα τοιχώματα του σπηλαίου υπάρχουν επιγραφές από την ύστερη αρχαιότητα με ονόματα εφήβων, γεγονός που δηλώνει ότι το σπήλαιο συνδεόταν με κάποιο τελετουργικό μύησης ή ενηλικίωσης, για το οποίο κατέφθαναν στην Χρυσοσπηλιά αγόρια από όλη την Ελλάδα.

  • Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Θεωρείται το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού. Φτάνει κανείς εκεί ακολουθώντας ένα όμορφο λιθόστρωτο μονοπάτι από την Χώρα και ανακαλύπτει ότι η εκκλησία βρίσκεται στη θέση αρχαίου ναού και ότι πολλά αρχιτεκτονικά μέλη του έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της.

  • AΝΩ ΜΕΡΙΑ Είναι ο αγροτικός οικισμός του νησιού και εκεί που διαμένουν οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοί του. Βρίσκεται στην πιο εύφορη περιοχή του νησιού και η θέα από το χωριό προς τις εκτάσεις γύρω του είναι εντυπωσιακή. Η Άνω Μεριά διαθέτει και ένα πολύ ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο όπου, χάρη στα εκθέματα του, μπορεί κάποιος να φανταστεί πως ήταν η αγροτική ζωή στην Φολέγανδρο τα παλιά χρόνια.

Η ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Η Φολέγανδρος είναι ένα μικρό νησί, που βρίσκεται δίπλα στη Σαντορίνη και στο κέντρο των νοτιοδυτικών Κυκλάδων, κοντά στην Ίο, την Μήλο, τη Σίφνο, και τη Μύκονο. Διαθέτει μια «μνημειακή» φυσική ομορφιά, εντελώς ανάλογη εκείνης της Σαντορίνης, χάρη στη βραχώδη ακτογραμμή της, με τους σχεδόν κατακόρυφους γκρεμούς της προς τη θάλασσα και τα δύο κατάλευκα χωριουδάκια, που μοιάζουν σαν να αναπαύονται γλυκά στο χείλος τους. Ωστόσο, είναι ταυτόχρονα άδικο να περιγράφει κάποιος την Φολέγανδρο μέσω μιας σύγκρισης της με την Σαντορίνη! Κι αυτό γιατί η Φολέγανδρος έχει έναν τόσο έντονο δικό της χαρακτήρα, που την κάνει μοναδική και κατ’ επέκταση «απαράμιλλη».

Πρόκειται για ένα ορεινό νησί, με τις κορυφές των βουνών της να φτάνουν οι περισσότερες πάνω από τα 200 μέτρα και η ψηλότερη τα 455. Φαντάζουν όμως ψηλότερες, λόγω των πολύ απότομων κλίσεων που έχουν οι πλαγιές. Κυρίως λόγω της μορφολογίας του εδάφους της, η Φολέγανδρος διατηρήθηκε σχεδόν ανέγγιχτη. Και όχι μόνο από τον τουρισμό. Μοιάζει σαν να διατηρήθηκε ανέγγιχτη και από τους ίδιους τους κατοίκους της, που ζουν εκεί από τα αρχαία χρόνια. Εκείνοι είναι που περιβάλλουν πρώτοι το νησί τους με αγάπη και σεβασμό, -δυο συναισθήματα τα οποία μεταδίδονταν πάντα από γενιά σε γενιά.

Το οδικό δίκτυο του νησιού άρχισε να αναπτύσσεται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και παραμένει ακόμα και σήμερα αρκετά περιορισμένο. Όμως είναι αρκετό, για όποιον ενδιαφέρεται να περιηγηθεί, ώστε να ανακαλύψει σε όλο το νησί μια φυσική ομορφιά, που συναρπάζει με τον άγριο και ατίθασο χαρακτήρα της, αλλά ταυτόχρονα, διακρίνεται από μια υπέροχη γαλήνη και μια απίθανη αρμονία. Για τους λόγους αυτούς, όσοι γνωρίζουν το νησί δεν παραξενεύτηκαν όταν είδαν την Φολέγανδρο στη λίστα με τα 7 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης!

Για τη σχετική αναφορά από το CNN, παρακαλούμε ακολουθείστε αυτόν τον σύνδεσμο

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Συνδυάστε την απόλυτη χαλάρωση σε έναν κρυμμένο προορισμό, ενώ έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε την αγνή ομορφιά που προσφέρει η φύση. Η έμπειρη ομάδα της υποδοχής μας, θα σας βοηθήσει να οργανώσετε ενοικίαση οχήματος, island tours, shared or private cruises και water activities. Εστιάζοντας πάντα στις εμπειρίες των επισκεπτών μας, θα σας προτείνουμε μια έμπειρη ομάδα, που σας καλεί να συμμετάσχετε στις δραστηριότητες τους, ακόμη και αν δεν έχτε φορέσει ποτέ πριν καταδυτική μάσκα. Ερευνήστε τον υπέροχο κόσμο του βυθού κάνοντας ελεύθερη κατάδυση ή snorkeling (μάσκα και αναπνευστήρας στην επιφάνεια) και αποθανατίστε ανεκτίμητες στιγμές των διακοπών σας με τη φωτογραφική σας. Για περισσότερες πληροφορίες ή κρατήσεις πριν την άφιξη σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα μας στη διεύθυνση welcome@anemihotels.com ή από κοντά κατά την διαμονή σας.

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Ιδιωτική Μεταφορά Τα Anemihotels σας προσφέρουν την δυνατότητα να οργανώσουν εκ μέρους σας τις μεταφορές σας, πριν και μετά την διαμονή σας στη Φολέγανδρο. Ενημερώστε μας σχετικά με τις λεπτομέρειες των ταξιδιών σας από και προς Αθήνα, και η ομάδα μας θα κάνει κράτηση ιδιωτικής μεταφοράς μεταξύ του λιμανιού και του αεροδρομίου Αθήνας. Αντίστοιχα και εφόσον το επιθυμείτε θα μπορούσε να οργανωθεί η μετάβαση σε κάποιο άλλο νησί με ελικόπτερο ή σκάφος

Aπό τον Πειραιά με πλοίο Ο Πειραιάς είναι το λιμάνι απόπλου για την Φολέγανδρο που βρίσκεται πιο κοντά στο μεγαλύτερο ελληνικό αεροδρόμιο, που είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από τον Πειραιά υπάρχουν συχνά δρομολόγια για την Φολέγανδρο, με συμβατικό πλοίο και με ταχύπλοο. Το ταξίδι με το συμβατικό πλοίο διαρκεί περίπου 6 ώρες, ανάλογα με τις στάσεις του πλοίου σε ενδιάμεσα νησιά. Το ταξίδι με ταχύπλοο διαρκεί περίπου 3,5 ώρες. Δείτε τα δρομολόγια από τον Πειραιά

Aπό την Σαντορίνη με πλοίο Η Σαντορίνη διαθέτει το κοντινότερο προς την Φολέγανδρο διεθνές αεροδρόμιο. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαντορίνης με την Φολέγανδρο γίνεται καθημερινά, με ένα δρομολόγιο την ημέρα, με ταχύπλοο. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα. Δείτε τα δρομολόγια από την Σαντορίνη

Aπό τη Μύκονο με πλοίο Η Μύκονος διαθέτει επίσης διεθνές αεροδρόμιο και τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Φολέγανδρο. Δείτε τα δρομολόγια από τη Μύκονο

Μετάβαση στη Φολέγανδρο με ελικόπτερο Οι πτήσεις γίνονται από την Αθήνα, από την Σαντορίνη και από την Μύκονο. Οι φιλοξενούμενοι μας φτάνουν στο ελικοδρόμιο της Φολεγάνδρου, απ’ όπου τους παραλαμβάνει όχημα του ξενοδοχείου μας. Το ξενοδοχείο ΑΝΕΜΗ μπορεί να αναλάβει , για λογαριασμό σας, την οργάνωση του ταξιδιού με ελικόπτερο μέχρι την Φολέγανδρο. Για περισσότερες σχετικές πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΝΗΣΙΑ

Η Φολέγανδρος συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα νησιά: Μύκονος, Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Ίος, Νάξος, Κουφονήσια, Αμοργός και Σίκινος. Η σύνδεση γίνεται με συμβατικά πλοία και ταχύπλοα. Δείτε τα διαθέσιμα δρομολόγια εδώ

Αντίστοιχα, θα μπορούσε να οργανωθεί η μετάβαση σε κάποιο άλλο νησί με ελικόπτερο. Για τη σχετική συνεννόηση παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗ ΣΑΣ ΕΔΩ

ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ

ΛΗΨΗ pdf

ΚΑΙΡΟΣ

Το κλίμα της Φολεγάνδρου είναι ιδιαίτερα ξηρό και οι ημέρες με ηλιοφάνεια φτάνουν περίπου τα 3⁄4 των συνολικών ημερών του έτους. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του κλίματος της Φολεγάνδρου είναι οι ετήσιοι τοπικοί άνεμοι –τα «μελτέμια»! Χάρη σ’ αυτούς το καλοκαίρι στο νησί είναι δροσερό.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Στη Φολέγανδρο δεν υπάρχει υποκατάστημα καμίας τράπεζας, αλλά υπάρχουν 2 ΑΤΜ:
της Alpha Bank και των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΠΛΟΙΑ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΛΟΙΑ ΑΠΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΠΛΟΙΑ ΑΠΟ ΜΥΚΟΝΟ